Ilustración de David Sánchez, CC-BY.
A base das sociedades do Ferro
A agricultura era unha actividade básica na Idade do Ferro, xa que as sociedades eran agropecuarias e debían procurar o seu propio sustento. Antes da chegada dos romanos, as terras de cultivo traballábanse mediante medios manuais. Coa chegada de Roma introduciríase o arado, permitindo cultivar terras máis pesadas e aumentar o espazo cultivable.
Na agricultura predominaba o cultivo de cereais (trigo, orxo, avea e millo) e leguminosas (fabas e chícharos). É posible que existise unha rotación de cultivos baseada na alternancia entre cereal e leguminosa combinada con períodos de barbeito, na que os animais pastarían e estercarían as terras de cultivo. Segundo Estrabón, os traballos agrícolas realizánase de forma maioritaria por mulleres, sendo de fundamental importancia a recolección de landras, complementada coa recollida de froitos silvestres (e, por suposto, coa gandería). Segundo o propio Estrabón, o gando ovino, caprino e bovino sería maioritario nesta rexión, un feito que se ve subliñado polos achados arqueolóxicos.
Ao comezo da Idade do Ferro o cereal moíase en muíños naviformes (compostos por unha base plana de granito e unha man de muíño), pero ao longo do tempo, o contacto con outras culturas permitiría coñecer o muíño rotatorio, adoptado de forma xeneralizada ao longo de Galicia, e do que existen moitas evidencias no castro.
Sentímolo pero o teu navegador é moi antigo para poder mostrar esta páxina. Debes de actualizalo ou usar un navegador compatible. Optimizamos esta web para Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Safari e Microsoft Edge. Instalar agora un navegador compatible